Velký šok a rychlý konec! Gardenline Litoměřice se odhlásily z VARTA futsal ligy

Litoměřice - Do nového ročníku VARTA futsal ligy vstupovali litoměřičtí futsalisté s těmi nejvyššími cíli i ambicemi. Celek, který se v tomto soutěžním ročníku chystal zaútočit na vítězství v domácím poháru, což mu nevyšlo, ale hlavně se chystal sesadit z trůnu českému futsalu po dlouhá léta panující Chrudim. Vstup do soutěže sice týmu nevyšel podle představ, ale kvalita kádru dávala jasně na srozuměnou, že se vše musí obrátit k lepšímu. Bohužel se tak nestane a příznivci tohoto klubu se musí smířit s tím, že Klub futsalu FIFA Gardenline Litoměřice odstoupil k datu 18. října 2018 z nejvyšší domácí soutěže, tedy VARTA futsal ligy, což klub oznámil na svých webových stránkách http://gardenline-futsal.cz/.

Zde je přesné oficiální znění zprávy, která tento krok vysvětluje a pod kterou je podepsán Ing. Miloš Náprstek


Klub futsalu FIFA Gardenline Litoměřice tímto oznamuje, že:

ODSTUPUJE z VARTA futsal ligy k datu 18.10.2018.

Naše rozhodnutí má demonstrativní charakter, jak poukázat na nefunkční, amatérské a prohnilé vedení Svazu futsalu v čele s předsedou Otakarem Mestekem. Klub Gardenline působí v první lize třetím rokem a je ekonomicky zabezpečený na další minimálně tři roky. Zdůrazňujeme tak, že za naším krokem se neskrývají sebemenší ekonomické potíže klubu, který by byl i nadále schopen poskytovat na české futsalové poměry nadstandardní zázemí.

Klub se ovšem odmítá podvolit svazové „generalitě“, která si rozhoduje dle vlastní libosti, nedodržuje závazná pravidla, předpisy, řády a kauzy, týkající se především klubů pod vedením rodiny Simitčiů, tedy klubů Benago a Sparta, se snaží tutlat a zahlazovat, nejen v rozporu s morálně etickým kontextem, ale také v rozporu s řády a předpisy. Český futsal pod stávajícím vedením na FAČR, především předsedou Mestekem se sekretářem Průšou, je vážně nemocný a jediný možný recept na uzdravení je zbavit se těchto „starých struktur“, které řídí svaz již téměř dvacet let.

Na jaře 2019 bude jedinečná a poslední příležitost, jak zachránit tento krásný sport a vyvést ho z hluboké recese. Poté již nebude co zachraňovat. Během celého našeho působení v lize jsem upozorňoval na nepravosti, které se na Svazu dějí. Pokaždé jsem dostal alibistickou odpověď, nebo ještě lépe facku ve formě finančního penále. Věřím, že naše rozhodnutí napomůže otevřít oči a dojde k zásadním změnám ve vedení Svazu. Rád bych podotkl, že nemám žádný sebemenší zájem být součástí nového vedení, pouze chci zachránit tento sport.

Poslední pomyslnou kapkou pro naše rozhodnutí bylo udělení trestu hráči Fabriciovi na 3 soutěžní utkání. Hráč Fabricio se dopustil přestupku (nakopnutí soupeře) v zápase v Uherském Hradišti, za který obdržel od rozhodčího žlutou kartu. Zápas se odehrál dne 14.9.2018. Dle dostupných informací, DK (disciplinární komise) již v neděli 16.9.2018 začala řešit tento přestupek. Hráč Fabricio poté nastoupil k soutěžnímu utkání s Chrudimí dne 18.9.2018, dále následovala čtrnáctidenní pauza (reprezentace). Dne 5.10.2018 hráč Fabricio odehrál zápas na půdě Mělníka. Hráč Fabricio teprve dne 9.10.2018 obdržel trest na tři soutěžní utkání. Nespekuluji, zda měl být Fabricio potrestán pouze žlutou kartou nebo zastavením další závodní činnosti. DK měla okamžitě pozastavit hráči činnost nebo následně již netrestat.

Vnímáme jako vážné pochybení Disciplinární komise:
 
-          Rozhodnutí vydala 25 dní po předmětném zápase, hráč mezi tím odehrál dva zápasy.
-          DK je zcela nezávislý orgán, ale požádala Komisi futsalu o vyjádření, zda trestat,či netrestat.
-          Ovlivnění začátku trestu.
-          Vážné ovlivnění soutěže: proti kterým soupeřům hráč Fabricio nastoupil.
-          DK není nezávislá – jejím členem je Jaroslav Pytloun, bývalý sekretář klubu Benago, AC Sparta a ředitel mládeže v SK Slavia.

Nespekuluji, zda měl být Fabricio potrestán pouze žlutou kartou nebo zastavením další závodní činnosti. DK měla okamžitě pozastavit hráči činnost nebo následně již netrestat.

Pro ukončení působení Gardenline v lize jsme se rozhodli minulý týden. Oznámení ovšem činím až po týdnu, z důvodu, abychom stihli převést hráče do nových klubů. Hráči našeho celku za nic nemohou a nerad bych se dočkal svazového rozhodnutí o pozastavení přestupů a tím pádem znemožnění pro tyto hráče nastoupit za jiný klub do konce letošní sezóny. Hráčům bylo umožněno zvolit si tým dle vlastního uvážení a jejich přestup byl realizován zcela zdarma. Zde bych rád podotkl, že tabulková hodnota našich hráčů přesahuje částku milión korun, nemluvě o jejich tržní ceně.

Dále prohlašuji, že všichni hráči našeho klubu řádně ukončili své Standardní profesionální smlouvy s klubem a obdrželi veškerá vyrovnání, které z těchto smluv vyplývala. Včetně dodržení veškerých nadstandardních nesmluvních dohod, které klub slíbil. V tomto kontextu nám připadá téměř komické, když trenér AC Sparta Praha pan Beni Simitči, člověk, který své závazky neplní a je v současné době řešen Etickou komisí SF FAČR pro neuhrazení smluvních závazků vůči hráči Saulovi, moralizuje náš klub a jeho prezidenta. Zároveň znovu zdůrazňujeme, že právě nečestné jednání tohoto člověka, jenž opakovaně výrazně a zásadně poškodil ostatní ligové kluby, mnoho hráčů, regulérnost soutěže a image českého futsalu, aniž by dal najevo jakoukoliv sebemenší sebereflexi, a pod ochrannou rukou vedení a sekretariátu vždy vyvázl v podstatě bez trestu, jsou jedním z hlavních důvodů našeho demonstrativního odstoupení ze soutěže.

Bez ohledu na „Etický kodex“ chci v nejbližším období popsat pravdivý obraz stavu českého futsalu. Etický kodex si „svazáci“ vymysleli jako účinný nástroj pro zastrašování těch, kteří poukazují na nepravosti, které se na SF dějí. Mě ovšem již nyní zastrašit nemohou. I proto hodlám znovu veřejně otevřít všechny kauzy z posledních období, aby se veřejnost mohla podrobně seznámit se vším, co se dělo, a jak byly kauzy typu neplacení povinných úhrad na rozhodčí a delegáty ze strany klubu Benago, neoprávněné starty hráčů ze strany Sparty, působení zahraničních hráčů mimo EU, kteří neměli v ČR platné vízum a dále k tomu pobírali finanční odměny.

Na tento problém jsem upozornil emailem vedení SF FAČR. Po dlouhém čekání jsem se dočkal odpovědi, že SF FAČR nepřísluší řešit problém, zda hráči mají povolený pobyt v ČR nebo zde jsou na „černo“. Pro mě zcela nepochopitelné, vždyť nastupovali v první lize (výkladní skříní SF FAČR).

K tomuto bych rád prohlásil, že jsem já, ani nikdo z našeho vedení, neposílal podnět na cizineckou policii, tak jak jsem neustále Benim Simitčim obviňován.

Dále bych uvedl naprosto neetický a nemorální postoj vůči klubu Svarog FC Teplice, kterému převedl práva na první ligu a čestně prohlásil, že neexistuje žádná neuhrazená pohledávka klubu Benago.  Po několika měsících přišlo rozhodnutí FIFA ohledně uhrazení dluhu hráči Saulovi ve výši 8 tis. Euro. Beni Simitci na grémiu klubů prohlásil, že vše uhradí, ale dle své pověsti, nezůstal svému jménu nic dlužen a vše „hodil“ na Teplice. Vše řešeno, lépe řečeno neřešeno v součinnosti s vedením SF FAČR, konkrétně především pány Mestekem a Průšou. Až nyní pod hrozbou ostudy v podobě Etického řízení vše urovnal, dva dny před zasedáním KF.

Aktuálně jsem svůj boj s vedením SF FAČR prohrál, ale mohu Vám slíbit, že veškeré kauzy za poslední dobu postupně zveřejním a pak už bude záležet jen na Vás, zda podpoříte stávajícího předsedu a jeho nepostižitelné sekretáře, či nikoliv.

S přátelským pozdravem
Ing. Miloš Náprstek
Gardenline Litoměřice

Nechci se k tomu vyjadřovat, protože mi to nepřísluší a můj pohled by mohl být zkreslený a možná i trochu zaujatý, ale myslím si, že by měla dostat prostor k vyjádření i druhá strana, aby si nestranní příznivci tohoto sportu mohli sami na celou situaci vytvořit vlastní názor a přiklonit se na jednu, nebo druhou stranu.

Komise futsaslu FAČR se včera, tedy 18.10.2018, zabývala odstoupením Gardenline Litoměřice z VARTA Futsal ligy 2018/19 a učinila tyto závěry:

1)      vzala odstoupení na vědomí a sportovně-technické a disciplinární záležitosti předala k řešení STK a DK KF FAČR, vč. dořešení otázky juniorských soutěží U19 + U17.

2)      schválila zahájení etického řízení se členem SF ČR p. Milošem Náprstkem a v souladu s Etickým kodexem SF ČR  přizvala p. Náprstka na nejbližší zasedání KF FAČR.

3)      pověřila předsedu KF FAČR, aby jménem KF FAČR, resp. jménem svým, reagoval na oznámení p. Náprstka vůči stejnému okruhu adresátů, které obeslal p. Náprstek.

Reakce předsedy Komise futsalu FAČR p. Otakara Mesteka (jménem KF FAČR):

1)      KF FAČR respektuje odstoupení GL i přes jeho demonstrativní charakter, stejně jako názor na nefunkční a amatérské vedení SF ČR – je to klubem zvolený nástroj i jeho svobodný názor. KF FAČR se ale ostře ohrazuje proti formulaci o prohnilém vedení SF ČR v čele s předsedou, když právě tato část je důvodem pro zahájení etického řízení s p. Náprstkem. KF v této souvislosti připomíná, že klub GL byl v nedávné minulosti již disciplinárně potrestán, a to výraznou pokutou za znevažování vedení FAČR (pozn. trička s nápisy hanobícími vedení SF ČR) a také připomíná trest 10 měsíců zákazu vstupu na hráčskou lavičku pro p. Náprstka za napadení kapitána soupeřova družstva po konci utkání přímo na hrací ploše.

2)      Dalším tématem p. Náprstka je kritika svazové „generality“ a  formulace o nedodržování řádů, zahlazování caus atd. – jedná se o příliš obecné formulace a nedá se zde konkrétně oponovat, lze snad jen potvrdit fakt, že p. Náprstek měl různých zkušeností s DK, příp. OK opravdu hodně. Konstatuji zde naopak, že KF FAČR, resp. já osobně, sekretariát a všechny  subkomise se snaží pro rozvoj futsalu vykonávat to nejlepší a dále chci zdůraznit, že se vše snaží dělat maximálně transparentně a čestně! Každý člen KF FAČR, resp. další volené či jmenované osoby v SF ČR se samozřejmě budou zodpovídat celému hnutí na valné hromadě 2019 – výzva p. Náprstka na záchranu našeho sportu je tak oprávněná, stejně jako rozhodnutí, že p. Náprstek nechce být součástí nového vedení. P.S.: osobně se za „starou strukturu“ nepovažuji…
  
3)      Causa Fabrizio, která byla poslední kapkou pro odstoupení z VARTA futsal ligy po 4.kole. Celé znění rozhodnutí DK: https://futsal.fotbal.cz/futsal-subject/archiv-zprav/article/10?articleId=8791.

KF FAČR konstatuje, že zcela stojí za rozhodnutím DK – jednalo se o využití, byť ne příliš často využívaného institutu, kdy DK sama zjistí ZÁVAŽNÝ prohřešek hrubého nesportovního chování a tento může až rok zpětně trestat (nehraje roli, kolik utkání mezitím hráč odehraje).  KF na základě těchto skutečností nepovažuje toto rozhodnutí DK za soutěž ovlivňující. V tomto kontextu je reakce klubu - odstoupení ze soutěže za stop pro hráče na 3.SU - pro KF FAČR naprosto nepochopitelná.

4)      Finance GL a jeho hráči. KF FAČR nemá důvod nevěřit v silnou finanční situaci v klubu GL a velmi vítá uvolnění všech hráčů ze smluv a do jiných klubů. Zde určitě palec nahoru!

5)      Etický kodex (pro připomenutí: https://futsal.fotbal.cz/novelizace-etickeho-kodexu/a7821 ) - KF tento Etický kodex novelizovala cca před rokem, když tímto kodexem KF samozřejmě nikoho nezastrašuje. Zahájena byla prozatím jen dvě etická řízení – s p. Benim Simitčim v cause Saul (etické řízení ještě nebylo ukončeno) a včera na zasedání KF právě s p. Náprstkem. Z toho snad dostatečně vyplývá, že KF opravdu tento Etický kodex „nezneužívá“ k nějakému pranýřování, vyhrožování, či lynčování.  
 
6)      Causa Saul – díky spolupráci FIFA, LPO FAČR a KF FAČR (a zde také právě díky etickému řízení) došlo k úplnému finančnímu vyrovnání dluhu za hráče Saula klubu Svarog Teplice ze strany pp. Beniho a Aga Simitči. KF FAČR, resp. sekretariát, zde výrazně kladně přispěl k vyřešení této situace a tak považuje za absurdní, že i tato causa je tak obsáhle zmiňována v odůvodnění k odstoupení klubu GL z VARTA futsal ligy.

Vážení futsaloví přátelé, odstoupení GL z VARTA futsal ligy 2018/19 je podle KF FAČR zcela neadekvátní reakcí p. Náprstka, když o síle jeho jednotlivých důvodů, které uvedl, lze jen spekulovat… Jedná se o velké poškození VARTA futsal ligy, a tak lze očekávat odpovídající postihy klubu GL.

Apeluji na Vás – soustřeďme se na práci pro futsal! Za sebe, KF FAČR i sekretariát Vám slibuji, že se o to z plných sil snažíme… A připojuji jeden souhlas s p. Náprstkem závěrem: dobře si promyslete koho budete volit na VH 2019!
 
Futsalu zdar a všechny srdečně zdraví, Otakar Mestek

Ještě jedna moje možná trochu nepatřičná poznámka na závěr. Postup Gardenline Litoměřice, klubu se silným finančním zázemím, do nejvyšší domácí futsalové soutěže vyvolal vlnu nevole mezi představiteli některých klubů, kterým ležely v žaludku příchody brazilských kouzelníků do tohoto klubu, na které bylo často a myslím si, že celkem zbytečně a neprávem kriticky poukazováno. Naopak si myslím, že tito hráči přinesli oživení a pomáhali zvýšit kvalitu futsalu v této zemi. Možná v tom nebyl úmysl někomu ublížit, nebo ho poškodit, možná zapracovala pouze naše povaha a závist. Vždyť proč někomu přát úspěch, když je lepší a schopnější než my? Jednodušší je mu házet klacky pod nohy a otrávit mu veškeré jeho snažení. Věřím, že čas ukáže na čí straně je pravda, a že, stejně jako v pohádkách, dostane zlo na frak. Ale kdo ví...
 
Autor: Václav Beneš
 
Foto: futsal.fotbal.cz
 
Zdroj:
https://futsalliga.cz/aktuality/2063/Vyjadreni-Otakara-Mesteka-k-odstoupeni-Litomeric.html



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana