Štětští turisté prozkoumají Průčelskou rokli

Štětí, Litoměřice, Ústecko - V posledních dnech se před námi sluníčko znovu schovává a zemi občas zkrápějí blahodárné kapky deště. Děti si naplno užívají poslední dny letních prázdnin a dospělí si s nemenší radostí vychutnávají toužebně očekávané letní dovolené. Na třetí srpnovou středu slibují meteorologové příjemnou teplotu 23°C. Milovníka turistiky nechávají chladným jakékoliv rozmary počasí. Jeho srdce se raduje vždy, když se může vydat s partou dobrých přátel a známých na nějaký pěkný a zajímavý výlet. Žádný turista nechce zahálet doma, a už vůbec ne v létě. Rád se vydává na toulky po blízkém i vzdálenějším okolí. Na výběr je spousta zajímavých akcí, které mohou oslovit opravdu každého. Ve středu 21. srpna 2019 čeká zájemce výlet ze Střekova přes Němčí a Průčelskou rokli do Brné.

Na Ústecku u Brné se nachází zajímavé místo, které pravděpodobně kdysi inspirovalo slavného spisovatele Karla Maye při popisu míst v jeho dobrodružných knihách. Průčelskou roklí protéká asi tři kilometry dlouhý Průčelský potok, jenž překonává výškový rozdíl 480 metrů a vytváří nádherné romantické vodopády. Tvarování terénu vysvětlují geologové tím, že Labe se svou silou do řečiště značně rychleji zakusuje a vzniká tak hlubší údolí, než dokáží vytvořit slabé boční přítoky.
 
Pořadatelem této akce je Klub českých turistů Štětí, který zve všechny na příjemný výlet, během něhož čeká účastníky jedenáctikilometrová, ze sedmdesáti procent mírně náročná a z třiceti procent velmi náročná, procházka ze Střekova přes Němčí a Průčelskou rokli do Brné. Odjíždí se v 7.05 hodin ze Štětí a v 7.26 ze stanice Litoměřice město. Více informací poskytne průvodce Slávek Čapka, jenž přistoupí ve Velkých Žernosekách, na telefonním čísle 606 941 765.

V případě celodenního deště je připravena náhradní varianta, čtyři a půl kilometru dlouhá trasa Střekov - hrad a zdymadla, Vaňov, taverna s řeckými specialitami. Tento výlet je znovu určen pro všechny věkové kategorie. Důležité je, nezapomenout si s sebou přibalit spoustu dobré nálady, kapku nějakého dobrého pití, spoustu elánu a chuť poznávat nová místa. Všichni jsou srdečně zváni.
 
Autor: Václav Beneš
 
Foto: Stanislava Brádlová









 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana