Čtvrtá únorová Lokosobota povede Za Hubertem

Ústí nad Labem, Neratovicko - Tento rok utíká opravdu vražedným tempem a může se zdát, že si při usedání na trůn obul sedmimílové boty. Život musí pokračovat dál, i když to mnohdy vypadá, že už to nepůjde. Praví a nefalšovaní turisté za sebou mají v tomto roce již několik zimních výšlapů, výletů, či procházek a užívají si jedinečný pocit slastné únavy, který přichází po každé akci. Ústečtí turisté pokračují v pořádání tradičních a velmi oblíbených Lokosobot i v roce 2020. Osmá z nich, na kterou slibují meteorologové teplotu kolem hodně příjemných a dalo by se říci i jarních 10°C, povede za Hubertem.

Obec Hlavenec je v historických pramenech poprvé zmiňována v roce 1386. Pro sídlo lesní a lovčí správy brandýského panství byl začátkem 16. století na vyvýšenině nad obcí zřízen dům. Po roce 1547, když se stal Brandýs nad Labem královským zbožím, byl zde byt fořtmistra a ti zde bydleli až do roku 1582. Tehdy císař Rudolf nařídil z něho vybudovat lovecký zámeček, jenž byl ještě téhož roku postaven. Budova měla čtyři věžičky, jejichž báně i střecha zámečku pobity plechem. Po smrti Rudolfa II. však již zámeček využíván nebyl a tak začal rychle chátrat. Roku 1651 je zámeček uváděn jako pustý. Roku 1725 zde byla zřízena sýpka, v roce 1882 přestavěná na hájovnu. V roce 1934 byla hájovna přebudovaná na hotel Hubertus. Lovy a hony zde bývaly nejvyhlášenějšími za císaře Karla VI., jemuž zde v roce 1723 připjal František Antonín hrabě Špork odznak loveckého řádu svatého Huberta, což se stalo na korunovačním lovu, kterého se zúčastnilo tisíc střelců a čtyřicet tisíc honců. Na věčnou památku této události zde nechal hrabě Špork vystavět pomník, který zde vybudoval v letech 1723 až 1725 rakouský sochař a řezbář Matyáš Bernard Braun (24.2. 1684 - 15.2. 1738) podle návrhu architekta Františka Maxmiliána Kaňky (19.8. 1674 - 14.7. 1766).
 
V sobotu 22. února 2020 pořádá Klub českých turistů Loko Ústí nad Labem VT další letošní Lokosobotu, která se pokusí zájemce dovést Za Hubertem. Sraz účastníků, které čeká jistě zajímavá pětadvacetikilometrová trasa z Neratovic přes Hlavenec do Staré Boleslavy, je v 7.45 hodin ve stanici Ústí nad Labem západ. Průvodkyní bude Vlasta Štěpánová.

Snad se počasí opravdu vydaří na jedničku a každý z účastníků si užije další z pěkných akcí ve společnosti oblíbených přátel, s nimiž bude trávit spoustu času i během dalších procházek a výletů konaných v tomto roce. Všichni jsou srdečně zváni.
 
Autor: Václav Beneš
 
 


 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana