Štětští turisté si prohlédnou zřídlo v Bílině

Štětí, Bílina - Panující počasí vůbec nepřipomíná panující zimu, ale spíše předjaří. Teploty se sice sem tam přibližují k nule, ale sníh je vidět pouze na historických fotografiích, obrázcích, nebo televizních obrazovkách. Pravá a nefalšovaná zima vymalovaná jako od Josefa Lady je již dávná historie, na kterou zbývá pouze spousta příjemných vzpomínek. Turisté, kteří mají za sebou prošlapané nejedny boty, se nenechají odradit téměř ničím a rádi se zúčastňují  výletů s partou stejně zaměřených přátel. Žádný z nich nechce sedět se založenýma rukama doma za pecí, ale naopak se rádi vydávají na toulky po blízkém i vzdálenějším okolí. Na výběr je stále spousta zajímavých akcí, které mohou oslovit opravdu každého. Ve čtvrtek 20. února 2020, na který meteorologové slibují  teplotu kolem 6°C, čeká na zájemce prohlídka zřídla v Bílině.

Bílina byla na konci 19. století nejmladším lázeňským městem severozápadních Čech. Lázeňský dům nechal poblíž železniční stanice postavit v roce 1878 kníže Lobkowicz. Byl velice elegantně zařízen a kromě vlastních lázní se v něm nacházely i byty pro hosty, prostorný sál, hovorny, čítárny a další prostory. Z terasy před jižním průčelím bylo vidět přímo divoce rozeklaný Bořen a za ním velkou část Českého středohoří. Pěkné upravené cesty vedly k vlastnímu prameni kyselky a na levé straně se vypínaly terasy restaurace. V dřevěném pavilonu dokončeném roku 1892, postaveném nad pramenem nesoucím jméno císaře Františka Josefa, byla možnost se občerstvit.
 
Kyselka prýštila pěti prameny na jižním úpatí vrchu. Již v roce 1733 používali tepličtí lázeňští hosté zdejší vodu k pití. Roku 1741 byly některé prameny obezděny. V roce 1889 byly díky vrtům o hloubce 132 metrů získány další dva nové prameny, nad nimiž byla postavena kolonáda. Voda se pila z části na místě a z části se plnila do lahví a prodávala se jako Bílinská kyselka. V roce 1892 bylo naplněno tři a půl milionu lahví. 
 
Pořadatelem této akce je Klub českých turistů Štětí, který zve všechny na příjemný výlet, během něhož čeká účastníky nenáročná trasa o délce tři až pět kilometrů. Odjíždí se v 7.05 hodin osobním vlakem ze Štětí do stanice Ústí nad Labem západ a odtud se pokračuje v 8.00 hodin do Bíliny. Více informací poskytne průvodkyně Helena Krejčová na telefonním čísle 774 260 737.

Tento poznávací výlet je znovu určen pro všechny věkové kategorie. Důležité je, nezapomenout si s sebou přibalit dobrou náladu a touhu poznávat nová místa a nové věci. Všichni jsou srdečně zváni.
 
Autor: Václav Beneš
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana