Štětští turisté se vypraví na zříceninu hradu Litýš

Štětí, Litýš - V posledních dnech nás sluníčko znovu trápí svými ostrými paprsky, které s sebou přinesla druhá vlna tropických veder .Děti si naplno užívají letní prázdniny a dospělí si s nemenší radostí vychutnávají toužebně očekávané dovolené. Na první srpnový čtvrtek slibují meteorologové polojasno a teplotu 26°C. Milovníka turistiky ovšem nevyvedou z klidu jakékoliv rozmary počasí. Jeho srdce zajásá vždy, když se může vydat s partou dobrých přátel na nějaký pěkný a zajímavý výlet. Žádný turista nechce zahálet doma ani v létě. Rád se vydává na toulky po blízkém i vzdálenějším okolí. Na výběr je spousta pěkných akcí, které mohou oslovit opravdu každého. Ve čtvrtek 1. srpna 2019 čeká zájemce výlet do historie, navštíví zříceninu hradu Litýš.

Litýš je zřícenina hradu na stejnojmenném vrchu, ležícím ve výšce 486 metrů nad mořem, v Českém středohoří v okrese Litoměřice. Nachází se jeden kilometr jihovýchodně od vsi Dolní Týnec v katastrálním území Soběnice. Dochovaly se z něj valy, příkopy a drobné zbytky zdiva. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.
 
Pořadatelem této akce je Klub českých turistů Štětí, který zve všechny na příjemný mírně náročný výlet, během něhož čeká účastníky desetikilometrová procházka z Dolního Týnce přes zříceninu hradu Litýš do Horního Týnce. Odjíždí se v 7.30 hodin ze Štětí rychlíkem Střekov do Všetat a odtud se pokračuje v 8.15 hodin autobusem do Dolního Týnce.

Tento výlet je znovu určen pro všechny věkové kategorie. Důležité je, nezapomenout si s sebou přibalit spoustu dobré nálady, kapku nějakého dobrého pití, elán a chuť zabrouzdat na chvíli do historie. Všichni jsou srdečně zváni.
 
Autor: Václav Beneš
 
Foto: kibic.rajce.idnes.cz
 






















 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana