Litoměřičtí turisté se vypraví na Komáří vížku

Litoměřice, Komáří vížka - Počasí nám v posledních dnech dává zcela nepokrytě najevo, že se léto, ač nerado, pomalu vzdává vlády a žezlo postupně předává podzimu, který bývá sychravý a barevně hodně smutný. Ve středu by se měla teplota pohybovat někde kolem stále poměrně příjemných 16°C. Praví a spoustou nachozených kilometrů prověření turisté se bez ohledu na rozmary a výkyvy počasí s velkou chutí účastní výletů pořádaných v průběhu celého roku a zahálet určitě nebudou chtít ani v prvních dnech druhého podzimního měsíce. Další nádhernou a zajímavou akcí by mohla být nenáročná procházka z Komáří vížky přes Adolfov do Telnice.
 
Hora Komáří vížka, jejíž vrchol se nachází ve výšce 807,4 metrů nad mořem. Její dominantu tvoří rozhledna společně s budovou horského hotelu. V historii byla též nazývána Mückberg, což se dá přeložit jako vrtošivá, nebo jako strašidelná. Na místě současné rozhledny nejprve stávala zvonice s hranatou devítimetrovou věží, ve které byl zavěšen zvon od tehdejšího nejznámějšího zvonaře Tomáše Jaroše. K věži přiléhal malý domek pro zvoníka, kterým býval některý z vysloužilých horníků. Rozhledna poskytovala nádherné výhledy po celá desetiletí. V devadesátých letech 20. století byla však během rekonstrukce vyhlídková okna zazděna. V současnosti nabízí pohled do okolí vyhlídková terasa. Nádherně je vidět České středohoří i vrcholky Krkonoš. Na Komáří vížku jezdí z Krupky dvousedačková lanovka s celoročním provozem. Pochází z roku 1952  a je nejstarší a nejdelší lanovou dráhou bez mezizastávky v republice. Jejích šedesát dvoumístných sedaček je kryto stříškou. Na své cestě zdolává trať dlouhou 2 348 metrů s převýšením 482 metrů. Jízda trvá patnáct minut a nabízí krásný výhled. Přepravuje nejen osoby, ale i kola a lyže.

Ve středu 2. října 2019 pořádá Klub českých turistů Litoměřice další ze zajímavých akci, kterou je nenáročný dvanáctikilometrový výlet z Komáří vížky přes Adolfov do Telnice. Sraz účastníků je ve stanici Litoměřice město, odkud se odjíždí v 7.26 hodin osobním vlakem do stanice Ústí nad Labem západ, odkud se pokračuje v 8.02 hodin do Bohosudova a poté v 8.26 hodin autobusem na Komáří vížku. Více informací poskytne průvodkyně H. Dupalová na telefonním čísle 702 567 103.
 
Věřme, že se počasí vydaří na jedničku a všichni účastníci prožijí jeden z dalších příjemných podzimních dnů podle svých představ. Všichni jsou srdečně zváni.
 
Autor: Václav Beneš
 
 

 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana