Litoměřičtí turisté se projdou z Chřibské přes Jedlovou horu a zříceninu hradu Tolštejn na železniční zastávku do Jedlové

 

Litoměřice, Lužické hory - První měsíc roku 2023 se pomalu a zdárně blíží ke svému konci. Zcela opačně je na tom letošní turistická sezóna, která je na svém úplném začátku. Spoustou našlapaných kilometrů prověření turisté, kteří nejsou zvyklí dlouho zahálet a jen tak se poflakovat, nečekají na příchod teplého počasí doma za pecí, ale snaží se svému koníčku aktivně věnovat v průběhu celého roku a to bez ohledu na panující roční období, protože každé z nich má své jedinečné a nenahraditelné kouzlo. Jednou z prvních únorových akcí by mohl být náročný výlet z Chřibské přes Jedlovou horu a zříceninu hradu Tolštejn na železniční zastávku do Jedlové.


Tolštejn je zřícenina středověkého hradu na severní straně Lužických hor na jihu Šluknovského výběžku v severních Čechách. Tento gotický hrad byl postaven začátkem 14. století kolem dvou znělcových skalisek, která na jih a východ spadají téměř svisle dolů a na západě souvisí nízkým hřbetem s Jedlovou horou. Ze severní strany byl chráněn  příkopy a hradbami. Měl vynikající strategickou polohu, která umožňovala hlídat jediný schůdný přechod z Lužice na českou stranu Lužických hor. V průběhu dějin ho vlastnili Vartenberkové, Berkové, Šlejnicové i další majitelé. Hrad dal název okolnímu panství s názvem tolštejnské.  V 17. století byl opuštěn a začal chátrat. Později se stal vyhledávaným turistickým cílem, s nímž se spojují návštěvy známých osobností i místní pověsti. V současnosti je tato zřícenina chráněna jako kulturní památka České republiky.

Ve středu 1. února 2023 pořádá Klub českých turistů Litoměřice další z letošních akcí, která slibuje mnoho zajímavého. Zájemci se mohou těšit na náročnou desetikilometrovou trasu. Sraz účastníků je v Litoměřicích na horním nádraží, odkud se odjíždí v 7.44 hodin osobním vlakem do Lovosic, odkud se pokračuje v 7.59 hodin rychlíkem Labe do stanice Děčín hlavní nádraží a poté autobusem v 8.42 hodin do Chřibské. Více informací poskytne průvodce Václav Červinka na telefonním čísle 728 769 195.


Věřme, že se počasí v rámci možností vydaří, vždyť meteorologové slibují stále poměrně přijatelných 5°C. Doufejme, že všichni účastníci si parádně užijí jeden z prvních únorových výletů, během něhož se opět setkají se svými přáteli a možná poznají i něco nového. Všichni jsou srdečně zváni.


Autor: Václav Beneš


Foto: Jiří Kühn












Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana