Český rozhlas Sever a Klub českých turistů pořádají jubilejní ročník turistického pochodu Se Severem na Jedlovou

 

Lužické hory - V českých luzích a hájích se již snad pevně zabydluje jaro, ale počasí je zatím stále dosti příjemné. Sluníčko nás občas pohladí a polaská svými paprsky, které zahřejí na těle i na duši a stále se jich nějak nemůžeme nabažit. I na konci apríla se koná spousta zajímavých akcí, které potěší každého, kdo nechce jen tak vysedávat za pecí a nic nedělat. Na své si přijdou cyklisté, běžci, ale zahálet nemusejí ani příznivci turistiky, protože ti jsou hodně aktivní během celého roku. Určitě by spoustu z nich mohl oslovit jubilejní 5. ročník turistického pochodu Se Severem na Jedlovou, který je naplánován na sobotu 27. dubna 2024 a jehož tradičními pořadateli jsou Český rozhlas Sever a Klub českých turistů. Budou připraveny tři trasy, všechny vhodné i pro rodiny se zdatnějšími dětmi. Na každého účastníka, který úspěšně projde startem i cílem, čeká ve sportovním areálu v Jiřetíně opečený špekáček.

Pochod Se severem na Jedlovou je možné považovat za oficiální zahájení turistické sezóny v kraji pod Tolštejnem. Trasy vedou přes nejzajímavější místa, která jsou v této části Lužických hor k vidění, tedy rozhledna Jedlová, hrad Tolštejn, Jelení skála, Stožecké sedlo, hornická naučná stezka a mnohá další. Přímo v Jiřetíně se doporučuje návštěva pěkného informačního centra nabízejícího pěkné suvenýry a vizitky do turistického deníku.

Trasa číslo 1 přes Jedlovskou rozhlednu - délka 6 kilometrů: 

Start: u železniční stanice Jedlová v Lužických horách v 9.00 až 10.30 hodin u stanoviště Českého rozhlasu Sever.
Trasa: Železniční stanice Jedlová - zřícenina hradu Tolštejn - rozhledna Jedlová hora - rozcestí Jedlová sjezdovka - Křížová hora - sportovní areál v Jiřetíně pod Jedlovou.
Cíl: 12.30 až 15.30 hodin ve sportovním areálu v Jiřetíně pod Jedlovou.

Trasa číslo 2 přes Stožecké sedlo - délka 8 kilometrů: 

Start: u železniční stanice Jedlová v Lužických horách v 9.00 až 10.30 hodin u stanoviště Českého rozhlasu Sever.
Trasa: Železniční stanice Jedlová - vyhlídka Konopáč - Jelení kámen - Stožecké sedlo - rozcestí Na Milíři - Lesné - sportovní areál v Jiřetíně pod Jedlovou.
Cíl: 12.30 až 15.30 hodin ve sportovním areálu v Jiřetíně pod Jedlovou.

Trasa číslo 3 přes Křížovou horu - délka 9 kilometrů: 

Start: sportovní areál v Jiřetíně pod Jedlovou v 9.00 až 10.00 hodin u stanoviště Českého rozhlasu Sever.
Trasa: Sportovní areál v Jiřetíně pod Jedlovou - Křížová hora - rozcestí Jedlová sjezdovka - Hřebenovka - Jedlová hora - zřícenina hradu Tolštejn - sportovní areál v Jiřetíně pod Jedlovou.
Cíl: 12.30 až 15.30 hodin ve sportovním areálu v Jiřetíně pod Jedlovou.

Vstup na rozhlednu Jedlová je pro účastníky pochodu zdarma. Každý účastník dostane na startu pamětní list s poukázkou na buřt zdarma a na památku zdarma DVD Severočeské rozhledny. K posezení bude hrát folková kapela Náplava a WTC band. V infostánku Klubu českých turistů dostanou účastníci kalendář akcí Klubu českých turistů na celý letošní rok. Pivečko, kávu a jiné osvěžující občerstvení bude možné zakoupit v bistru sportovního areálu. Všichni jsou srdečně zváni.

Autor: Václav Beneš

Foto: Martin Zíka









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana