Litoměřičtí turisté vstoupí do měsíce lásky výletem z Křince přes bájný vrch Chotuc, hrad a zámek Kuncberk zpět do Křince

 

Litoměřice, Nymbursko - Dnes a denně se potvrzuje, že turisté jsou velmi zvláštním lidským druhem, který nevydrží dlouho sedět na jednom místě a jen tak se poflakovat. Na druhou stranu jsou i originální skupinou sportovců tím, že nebojují o žádná vítězství, medaile ani stupně vítězů. Zahálka je pro ně téměř zapovězené slovo, které by mnozí z nich hledali ve svém slovníku zcela marně. Velmi rádi navštěvují nová místa v okolí blízkém i vzdálenějším, kam se jednou za čas ve společnosti dobrých přátel rádi vracejí. Ve středu by se měla denní teplota vyšplhat k hodně příjemným 25°C. Praví a nefalšovaní turisté se s energií sobě vlastní účastní výletů a vycházek pořádaných v průběhu celých dvanácti měsíců a zahálet určitě nebudou chtít ani během první májové středy. Zajímavou akcí by pro ně mohl být výlet, během něhož navštíví Křinec, bájný vrch Chotuc, hrad a zámek Kuncberk a poté se vrátí zpět do Křince.


Chotuc je opukový vrch, na jehož úpatí leží městečko Křinec, je důležitým spirituálním místem již od dob Keltů, jejichž osídlení připomíná řada archeologických nálezů. Nejznámější je hrob bojovníka, který byl vyzvednut a stal se součástí expozice Národního muzea v Praze. Vrch na severním okraji Polabské nížiny je chráněnou přírodní památkou se zajímavým výskytem rostlin. Historií místa, kaple Nejsvětější Trojice a starého hřbitova i židovského hřbitova provede zájemce naučná stezka. Za návštěvu určitě stojí i samotný městys Křinec s raně barokním zámkem, kostelem svatého Jiljí, kaplí svatého Jana Nepomuckého a nebo technická památka jednoho z prvních betonových mostů s barokními sochami čtyř ročních období, postaveného Ing. Stanislavem Bechyněm v roce 1915 přes říčku Mrlinu. O historii místa a bezprostředního okolí se lze celoročně poučit z expozice umístěné na zdejší radnici.


Na středu 1. května 2024 připravuje Klub českých turistů Litoměřice první májový výlet, během něhož navštíví Křinec, bájný vrch Chotuc, hrad a zámek Kuncberk a poté se vrátí zpět do Křince. Zájemci se mohou těšit na další hodně zajímavou nenáročnou sedmikilometrovou procházkuSraz účastníků je ve stanici Litoměřice město, odkud se odjíždí v 7.13 hodin rychlíkem R 1355 RegioJet do stanice Nymburk hlavní nádraží, odkud se pokračuje v 9.10 hodin osobním vlakem 15611 do Křince, kde by měl být v 9.28 hodinVíce informací poskytne průvodkyně Marta Brožová na telefonním čísle 737 041 854.

 

Věřme tedy, že se počasí opravdu vydaří na výtečnou a všichni účastníci prožijí další z nádherných a neopakovatelných dnů a výletů, během něhož zabrouzdají i do minulostiVšichni jsou srdečně zváni.


Autor: Václav Beneš


Foto: www.kudyznudy.cz








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana