Český hokej je v šoku! Ve věku jedenačtyřiceti let spáchal sebevraždu bývalý gólman Adam Svoboda

Česko - Zdá se, jako by se opravdu se smutnými zprávami roztrhl v tomto roce pytel. Další z nich zasáhla příznivce českého hokeje, kteří z ní jsou v šoku. V úterý 7. května 2019 zemřel ve věku 41. let bývalý reprezentační brankář Adam Svoboda, k jehož největším úspěchům patří zisk titulu mistra světa z roku 2005 z Vídně a z mistrovství světa z Rigy si v roce 2006 přivezl medaili stříbrnou. V české extralize slavil dva mistrovské tituly v sezóně 2007 - 2008 v dresu HC Slavie Praha a v sezóně 2012 -2013 s klubem HC Škoda Plzeň. V sobotu 12. ledna 2019 byl účastníkem dopravní nehody, při níž se se svým Volvem XC 90 čelně srazil s červenou Škodou Felicií a následně mu bylo naměřeno 1,8 promile alkoholu v krvi. Osudného dne se oběsil. 
 
Adam Svoboda (26.1. 1978 - 7.5. 2019) - Byl český reprezentační gólman, jenž se narodil v Brně, kde také s tímto sportem začínal. V české extralize nastupoval Pardubice, Slavii Praha, Plzeň a Hradec Králové. Za Pardubice odchytal 318 zápasů. Na klubové úrovni nechytal jen v České republice, kde slavil dva mistrovské tituly v sezóně 2007 - 2008 v dresu HC Slavie Praha a v sezóně 2012 -2013 s klubem HC Škoda Plzeň, ale nastupoval i za Timru ve švédské nejvyšší soutěži, působil i v Togliatti v ruské Superlize, v Omsku v KHL a v Norimberku v německé DEL. a Kazachstánu. V reprezentaci nastoupil k dvaatřiceti zápasům. Jeho největším sportovním úspěchem je titul mistra světa z roku 2005 z Vídně. Z mistrovství světa z Rigy si v roce 2006 přivezl medaili stříbrnou.
 
Po skončení hráčské kariéry se začal věnovat trénování brankářů v klubu HC Dynamo Pardubice a současně byl manažerem České hokejové reprezentace do 18 let. Život mu zcela naruby obrátila dopravní nehoda. V sobotu 12. ledna 2019 před devatenáctou hodinou se mezi Přeloučí a Valy se svým Volvem XC 90, které přejelo do protisměru, čelně srazil s červenou Škodou Felicií. Opakovanou dechovou zkouškou mu bylo naměřeno 1,8 promile alkoholu v krvi. Následně byl odvolán z funkce trenéra i manažera. Osudného dne před třináctou hodinou vyjížděla policie k úmrtí jedenačtyřicetiletého muže na Pardubicku, jenž se oběsil. Ohledáním na místě bylo vyloučeno cizí zavinění. Tím mužem byl právě nešťastný Adam Svoboda, který se rozhodl pro toto radikální řešení všech svých problémů.
 
Čest jeho památce!

Autor: Václav Beneš

Foto: Reprofoto





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana