Litoměřičtí turisté se vydají na další mimořádný výlet, během něhož vystoupají na Milešovku

Litoměřice, Milešovka - Počasí nám na začátku druhého jarního měsíce ukazuje, že to s tím příchodem jara není tak růžové, jak to naznačoval konec března, což asi tak zcela nepotěší jeden zvláštní lidský druh. Ano, opravdu se jedná o turisty, tedy lidi jako my, s jedním výrazným rozdílem. Oni nevydrží dlouho sedět a nic nedělat. Zahálka je pro ně téměř sprosté slovo. Velmi rádi poznávají nová místa v blízkém i vzdálenějším okolí, kam se také po nějakém čase s láskou vracejí. První příjemné jarní dny zalité sluncem máme v tomto roce za sebou a na další si budeme muset několik dnů počkat. V sobotu by měla denní teplota atakovat pouhých 5°C. Praví a spoustou nachozených kilometrů prověření turisté se bez ohledu na nálady a rozmary počasí účastní výletů pořádaných v průběhu celého roku a zahálet určitě nebudou chtít ani během prvního dubnového víkendu. Zajímavou akcí by pro ně mohl být další mimořádný výlet, Výstup na Milešovku.

 

Málokdo možná ví, že ještě v 18. století byla Milešovka považována za nejvyšší horu České republiky. I když se dnes již ví, že tomu tak není, nejvyšší hora Českého středohoří si svůj titul královny opravdu zaslouží. Její vrchol se nachází výšce 836,6 metru nad mořem. Může se pyšnit nejen svým charismatickým vzezřením, ale také spoustou rekordů. Představuje největrnější místo v České republice, kde bezvětří bývá průměrně pouhých osm dní v roce. Na vrcholu je každoročně zaznamenáno nejvíce bouří na našem území, proto se mu také často přezdívá Hromová hora. Výskyt bouřkového počasí na Milešovce meteorologové zaznamenávají až třicet dní v průběhu roku.


Na sobotu 2. dubna 2022 připravuje Klub českých turistů Litoměřice další ze zajímavých akcí, kterou je mimořádný výlet, kterým je Výstup na Milešovku. Zájemci se mohou těšit na náročnou sedmikilometrovou trasu s převýšením 430 metrů. Sraz účastníků je v Litoměřicích u horního nádraží, odkud se odjíždí náhradním autobusovým spojem v 7.38 hodin do Lovosic a odtud se pokračuje v 8.06 hodin autobusem do Kostomlat pod Milešovkou. Vystupuje se na zastávce Pod Březinou. Návrat je naplánován na 13.22 hodin z Milešova. Více informací poskytne průvodkyně Jana Wünschová na telefonním čísle 728 043 958.


Věřme, že se počasí vydaří a všichni účastníci prožijí další z příjemných dnů. Dobrou zprávou je, že občerstvení na vrcholu bude otevřené. Všichni, kdo si chtějí prověřit svou momentální formu, jsou srdečně zváni.


Autor: Václav Beneš


Foto: www.kudyznudy.cz








 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana