Litoměřičtí turisté se vypraví z Horní Kamenice přes Břidličný, Střední a Tetřeví vrch do Kytlice

 

Litoměřice, Děčínsko - Turisté jsou zajímavým a originálním druhem člověka a v podstatě i zvláštním sportovcem, který nevydrží dlouho sedět na jednom místě, jen tak se poflakovat a chodit od ničeho k ničemu. Na druhou stranu jsou jedineční i v tom, že jim jsou lhostejná jakákoliv vítězství i medaile a nelákají je ani stupně vítězů. Zahálka je pro ně téměř sprosté slovo, které mnozí z nich možná ani nemají ve svém slovníku. Velmi rádi navštěvují nová místa v okolí blízkém i vzdálenějším, kam se jednou za čas s chutí a radostí vracejí. Sluníčko nám již svými horkými paprsky dokázalo, že je tu léto v plné parádě a že prázdniny a dovolené probíhají na plné obrátky. Ve středu by se měla denní teplota vyšplhat až na tropických 32°C. Opravdoví turisté se s energií sobě vlastní účastní výletů a vycházek pořádaných v průběhu celého roku a zahálet určitě nebudou chtít ani během druhé prázdninové středy. Zajímavou akcí by pro ně mohl být první srpnový výlet z Horní Kamenice přes Břidličný, Střední a Tetřeví vrch do Kytlice.


Břidličný vrch je protáhlý zalesněný hřbet jehož vrchol leží ve výšce 499 metrů nad mořem. Nachází se asi jeden a půl kilometru východně od Horní Kamenice, mezi údolími Pryského potoka a říčky Kamenice, jenž postupně prohlubovala své údolí a prorazila ve skále úzkou soutěsku. Skalní stěny na severní straně Břidličného vrchu jsou celoročně vlhké a v zimě se na nich vytvářejí ledové krápníky a záclony. Na skalnatých svazích lze občas zahlédnout kamzíky. Po severním svahu kopce vede upravená lesní cesta, která se v nejvyšším místě přibližuje ke skalnatému okraji soutěsky Kamenice. Z tohoto místa je nádherný výhled na protější skalisko Pustého zámku.


Na středu 3. srpna 2022 připravuje Klub českých turistů Litoměřice další ze zajímavých akcí, během níž se projdou z Horní Kamenice, přes Břidličný vrch, Střední vrch a Tetřeví vrch do KytliceZájemci se mohou těšit na náročnou třináct a půl kilometru dlouhou trasu, která se dá zkrátit na osm a půl kilometru do Mlýnů. Odjezd účastníků je naplánován na 7.44 hodin z Litoměřic horního nádraží osobním vlakem do Lovosic, odkud se pokračuje v 7.59 hodin rychlíkem Labe do stanice Děčín hlavní nádraží a dále v 8.36 hodin osobním vlakem do Horní Kamenice. Více informací poskytne průvodkyně Helena Pechová na telefonním čísle 731 131 732.


Věřme tedy, že se počasí znovu vydaří na výbornou a všichni účastníci prožijí další z kouzelných a neopakovatelných dnů, na který budou dlouho a rádi vzpomínat. Všichni jsou srdečně zváni.


Autor: Václav Beneš


Foto: Jiří Kühn

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana