Nizozemsko truchlí! V sedmatřiceti letech zemřela bývalá mistryně světa v rychlobruslení Paulien van Deutekom

Nizozemsko - Ještě pořádně neskončily bujaré oslavy spojené s vítáním nového roku a již se do světa rozletěla hodně smutná zpráva. Světová rychlobruslařská velmoc, kterou Nizozemsko beze sporu je, oplakává jednu ze svých legend, jenž bývala velkou soupeřkou Martiny Sáblíkové. Ve středu 2. ledna 2019 prohrála ve věku 37. let nerovný souboj s rakovinu plic Paulien van Deutekom, jenž dosáhla největšího sportovního úspěchu v roce 2008, kdy v Berlíně vybojovala titul mistryně světa ve víceboji. V té samé sezóně dopomohla nizozemskému družstvu jedoucímu ve složení Paulien van Deutekom, Renate Groenewold a Ireen Wüst ke zisku zlatých medailí ve stíhacím závodě na světovém šampionátu v Naganu. Ona sama si odsud odvezla i dvě stříbrné medaile, ze závodů na 1500 a 3000 metrů. 
 
Paulien van Deutekom (4.2. 1981 - 2.1. 2019) - byla úspěšnou rychlobruslařkou reprezentující Nizozemsko. Narodila se v Haagu. Svou kariéru odstartovala na domácích závodech. Na podzim roku 2005 se poprvé kvalifikovala do kolotoče Světového poháru, kde se ve své první sezóně umístila v celkovém hodnocení na trati 1500 metrů na šestém místě. Na zimní olympiádě 2006 v Turíně skončila na této trati třináctá. V následující sezóně se zúčastnila světových šampionátů ve víceboji i na jednotlivých tratích, ale získala pouze stříbrnou medaili ze závodu družstev, jinak se pokaždé umístila těsně pod stupni vítězů. Největších úspěchů ve své sportovní kariéře dosáhla v sezóně 2007 - 2008. Na mistrovství Evropy, které se konalo ve dnech 12. a 13. ledna 2008 v rychlobruslařské hale Konkobežnyj centr Kolomna v ruské Kolomně, vybojovala stříbrnou medaili, když nestačila pouze na svou krajanku Ireen Wüst. Třetí skončila Martina Sáblíková. Na mistrovství světa v rychlobruslení ve víceboji 2008, jenž se konalo ve dnech 9. a 10. února 2008 v rychlobruslařské hale Sportforum Hohenschönhausen v Berlíně, brala zlato, když za sebou zanechala druhou Ireen Wüst a třetí Kanaďanku Kristinu Groves. Z mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích 2008, jenž se konalo ne dnech 6. až 9. března 2008 v rychlobruslařské hale M-Wave v japonském Naganu, si trojice Nizozemek Paulien van Deutekom, Renate Groenewold a Ireen Wüst přivezla zlatou medaili ze stíhacího závodu družstev a Paulien van Deutekom si navíc vyjela dvě stříbrné medaile na tratích 1500 a 3000 metrů. V celkovém hodnocení tohoto ročníku Světového poháru skončila na trati 1500 metrů čtvrtá. V dalších letech začala její výkonnost upadat. Sportovní kariéru ukončila po sezóně 2011 - 2012.

V létě roku 2018 se jí narodila dcera. Nedlouho po příchodu dcerky na tento svět jí lékaři diagnostikovali rakovinu plic. Osudného dne svůj nerovný souboj s tímto krutým protivníkem prohrála.
 
Čest její památce!
 
Autor: Václav Beneš
 
Foto: filmi-onlain.info





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Triatlonovou čtyřku SOLAP Krále středohoří 2023 zakončí jubilejní zcela nový Házmburk X offroad triathlon

V Hoštce zakončí fotbalovou sezónu definitivně Memoriálem Pavla Všetečky, jenž je součástí Hošteckých letních slavností

SK Dušníky a Pavel Novotný potvrdily v posledním podzimním kole, že se dá i v 1. A třídě vyhrát bez trénovaného gólmana